Regeneratief?? Wat is dat nou weer??

Tijdens onze zoektocht naar het langer beweiden van ons vee kwamen we in contact met het werk van Gabe Brown genaamd Regeneratieve Landbouw.

Voorheen liepen onze koeien 6 maanden buiten en stonden ze 6 maanden op stal. Niet dat wij dat willen maar dat komt door onze bodem met bijbehorende grassen, deze werden in de winter compleet vertrapt door onze koeien.  Zo kan de natuur dat niet bedoeld hebben dus begonnen we te experimenten met kruiden en ander soort grassen maar resultaat was niet echt bevredigend. De bodem werd er zelfs armer van. We zaten in de verkeerde richting. We zaten in de verkeerde richting te denken.  

Dat zagen we helemaal toen we met het werk van Gabe Brown contact kwamen. Regeneratieve Landbouw heet dat. Gabe werkt met cover crops die we in Nederland groenbemesters noemen. Voor elk soort weer/klimaat, seizoen of bedemgesteldheid zijn er gewassen die:

-in tijd van droogte of stort regens doorgroeien.

-hittegolf of waterkoud kunnen doorstaan

Sommige gewassen zijn heel behulpzaam voor 

- stikstofbinding of koolstof binding

- aantrekkelijk voor insecten

- diep wortelend om bodem los te maken

- hoge voedingswaarde.

 

Wij zijn begonnen met een proefveldje want met zoveel keus aan gewassen zijn we eerste maar eens gaan experimenteren, want wat moet je planten met zoveel gewas keus.

Welke mix is geschikt voor onze velden en natuurlijk ook ons vee.  Best wel gecompliceerd om per perceel per seizoen een mix samen te stellen wat ook nog in een vee rotatie jaarplanning past.

Inmiddels zijn we een stuk verder en hebben gewas mixen bestaande uit min 12 soorten gewassen die we per seizoen kunnen planten.

 

Tot voor kort hadden we  een hele lange uitleg voor nodig maar dankzij Netflix hoef ik alleen maar te verwijzen naar de film hieronder

Heb je de film al gezien?  

 

Even de Kernpunten van Regeneratieve Landbouw:

    A.  Minimaal bewerking van de bodem

    B.  Maximaliseer biodiversiteit

    C.  Bodem bedekken

    D.  Altijd iets laten groeien in de bodem.

    E.  Integratie met landbouw dieren

 

Regeneratieve landbouw heeft als gevolgd 

- Meer biodiversiteit (meer soorten gewas en dieren)

- Koolstof opslag (de C van CO2) via fotosynthese

- Gezond bodemleven 

- recycling van stikstof

 

Wil je nog meer weten over hoe wij het doen, maak een afspraak door een reactie te plaatsen en we leggen het allemaal het liefde uit op onze boerderij.

 

Voor collega's en adviseurs

Ben je als Agrariër geïnteresseerd in een diverse gewas mix of wil je onze No-Till Drill lenen geen probleem we helpen je graag op weg.