WEIDE EIEREN

Onze eieren zijn van onze schoonmaakploeg. klinkt vreemd maar onze leghennen hebben een doel. --Ze vegen schoon--. ze schrobben met hun klauwen de weide schoon van allerlei vervelende insecten. voornamelijk maden van vliegen. Vervelend voor ons en vooral voor onze koeien en kalveren. Vliegen, je kent ze wel van die zoemende die altijd rond koeien en kinderogen plakken. Zo ook bij onze koeien en kalveren maar niet zoveel gelukkig. Wij breken de cyclus van de made (mini wormpje) tot vlieg door onze hennen aan het werk te zetten. Die vinden die wormpjes heel lekker en als bij-produkt leveren ze ons veel gezonden en smakelijke eieren.

Maar hoe werkt dat:

Nadat een koe/kalf mest(poept) vliegen er van heinde en verre insecten op de vlaai af. Veel zijn vriendelijk en nuttig zoals torretjes bv. De zwarte strontvlieg voelt zich ook aangetrokken door de mest en legt haar eitjes in de vlaai. (ook in allerlei ander materiaal zoals vlees en wonden)  De eitjes worden maden en afhankelijk van het weer/warmte ontpoppen de maden  als vliegen uit de vlaai en hangen weer rond runderen en brengen ook allerlei ziektes over. Vliegen paren en cyclus gaat weer verder.

 

Om die cyclus te breken hebben wij hennen. wanneer de kippen in te zetten is een kunst want maden groeien in de vlaai afhankelijk van de temperatuur bij 35°C  is dat 8 dagen bij 25°C  15 dagen maar bij 15°C pas na 50dagen. Daarom zie je onze kippen caravan her en der op onze weilanden.

Wilt U ook van deze heerlijke weide eieren? Bestel ze hier

 

WOESTE VELD HOEN

Kip of eigenlijk kuiken is het meest gegeten dierlijk eiwit in de wereld. De meeste kuikens worden in grote stallen met min 15 duizend tegelijk in 6 tot 8 weken vetgemest en daarna in een fabriek geslacht.

Dit is een methode totaal los gezongen van de natuur. Het is wel heel efficient maar of het gezond is twijfelen we aan, ook bij de voedingswaarde zetten wij vraagtekens en voor het milieu zijn dit soort industrieën zeer belastend.

Pionier natuurboeren hadden ook hun twijfels en zijn de kuikens gaan vetmesten in de wei. Vooral Joel Salatin van Polyface is er zeer bekend mee geworden en veel kleinschalige boeren hebben zijn model overgenomen.

Zo ook wij.

De kuikens gaan vanaf week 2 naar buiten om te grazen in beschermde "shelters" helaas kunnen kuikens niet vrij buiten lopen. Ze zijn een hele makkelijke prooi voor buizerds, eksters en andere grote en kleine roof vogels. Vooral de ooievaar pikt ze zo van het land af. 

De "shelters" zijn 3mx3m en worden min 2x per dag verzet. Weg van de mest ander viezigheid naar een schoon bed en vers gras. 

Bij elke verplaatsing rennen de kuikens vooruit en beginnen gelijk te grazen en elk insect die zich niet kan verschuilen word opgepikt. 30% van hun dieet komt direct van het grazen. de rest komt uit granen.

Na 14 weken worden de kuikens geslacht. 

 

Proberen? bestel hier